Stijn Demaré met René Girard op zoek naar de goddelijkheid van Jezus Christus

Jezus Christus: Zondebok en/of Lam Gods: Met René Girard op zoek naar de goddelijkheid van Jezus Christus - dit is de volledige titel van de masterthesis waarmee Stijn Demaré, schrijver van de studie Goden en helden en de massa: hedendaagse tragedie, deze zomer de graad van Master in de godgeleerdheid en godsdienstwetenschappen heeft behaald. In de mimetische theorie, met haar sterk antropologische inslag, wordt de vraag naar de goddelijkheid van Jezus steeds opnieuw aan de orde gesteld – zoals al heel expliciet in Des Choses Cachées (1978) van René Girard zelf. Begrippen als goddelijkheid en transcendentie – die in een verlichtingsfundamentalisme als eindeloos verouderd worden voorgesteld – dienen opnieuw bevraagd en doordacht te worden. Wat bedoelen we eigenlijk als we dergelijke woorden au sérieux willen blijven nemen – in  plaats van ze als metaforen in te zetten, zoals gebeurt in zovele vormen van huis-, tuin- en keukenpsychologie en -sociologie.

Serieus is de vraag die Gil Bailie in zijn Violence Unveiled over Jezus Christus stelt. Het citaat komt uit Demaré's thesis:

At the narrative level, the level at which Christian believers revere the texts, the Gospels present us with a man whose relationship with God was so utterly profound, unique and mysterious that the ordinary meaning of the word “relationship”  broke down under the weight of it; a man whose incomparable understanding of the human dilemma could in no way be explained by reference to learning or genius or wisdom or experience.

God en Jezus, wat voor relatie – die eigenlijk al geen relatie in de normale zin des woords meer is – is dat dan? En waaraan moeten we het onvergelijkelijke inzicht in het menselijke dilemma van Jezus Christus dan wel toeschrijven?

De vele mogelijke vragen omtrent de goddelijkheid van Jezus raken, onder andere, de vele vragen die Friedrich Nietzsche ten aanzien van het christendom heeft gesteld. In zijn voorwoord geeft Stijn Demaré aan dat Nietzsche het vertrekpunt is geweest vanwaaruit zijn hele studie heeft kunnen voortkomen. Naast Nietzsche en Girard, werpt Demaré in zijn thesis, net als al in Goden en Helden, een blik op de (post)moderne idoolcultuur en buigt zich over fenomenen als Michael Jackson en Lady Diana. Nietzsche, Girard en idolatrie à la 21ste eeuw: het wordt allemaal op boeiende wijze in zijn thesis bijeengebracht.

Lees hier de volledige tekst. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. worden verwelkomd.