Studiedag: Geestelijke heling van een verdeeld Europa

De  theologe des vaderlands van dit moment, Katya Tolstoya, doet onderzoek naar post-traumatische samenlevingen als professor aan de VU, is van Russische afkomst, en spreekt over de ervaring van depersonalisatie in oorlogsomstandigheden en concentratiekampen. Telkens blijkt het ongelooflijke feit dat mensen zozeer ontdaan kunnen worden van de persoon die ze zijn, dat ze van hun menselijkheid zelve beroofd zijn. Wat betekent dat? Op de achtergrond van de lezing van Tolstaya, die in de ochtend zal plaatsvinden, staat het conflict tussen Oost en West. Oekraïne is het slachtoffer geworden van tegengestelde opvattingen van menselijk samenleven en de ontsporing van de communicatie daartussen. In de middag zal er verder op dit onderwerp worden ingegaan met presentaties van Otto Kroesen en Wiel Eggen. Daarin zullen dezelfde vragen spelen. Hoe komen wij verder? Het vraagt erkenning van de verschillen maar ook van het zoeken naar een weg vooruit, naar heling. Door verbindende taal (Rosenstock), nederige spiritualiteit (Tostoy), geweldloze verzoening (Girard).

Klik hier voor de samenvattingen van de teksten van Katja Tolstaya, Otto Kroesen en Wiel Eggen.

De locatie van de bijeenkomst is de pastorie van de Dominicuskerk, Spuistraat 12, 1012 TS Amsterdam, op loopafstand van Amsterdam C.S.
 
Het programma:

9.30       Ontvangst en koffie
10.00     Woord van welkom – dagvoorzitter
10.15     Conflict en de-humanisering – Katya Tolstoya
11.00     Pauze
11.15     Vragen en gesprek 
11.45     Einde ochtendprogramma
12.00     Lunch
12.30     In de kerk: orgelspel van Nico Brouwer 
13.00     Humanisering in Oost en West – Otto Kroesen (ethiek en ondernemerschap)
(inleiding in gesprek)
14.00     Girard voor een gelovige trialoog – Wiel Eggen (antropoloog en theoloog)
(inleiding in gesprek)
15.00     Borrel
16.00     Sluiting

Dagvoorzitter is Jan Kroesen, voorzitter Respondeo. 
 
Voor koffie en thee wordt zorg gedragen. De deelnemers wordt gevraagd de lunch zelf mee te nemen.

Deelnemers kunnen zich opgeven met een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..